5 Eylül 2012 Çarşamba

İç Denetim ve Yönetim İlişkisi Üzerine


Yönetim ve denetim kavramları arasındaki ilişkiyi anlamanın en kısa yolu yönetim biliminde tanımlanan “Yönetim Fonksiyonları”nı gözden geçirmektir.  “Kontrol/Denetim” kavramı, yönetimin icra ettiği fonksiyonlar arasında yıllardır hak ettiği şekilde yer almaktadır. Günümüzde ise bu kavramların tekrar gözden geçirilmesini, yönetimin fonksiyonlarının yeniden ele alınmasını haklı çıkaracak çok sayıda uygulama ve sistem ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de yönetimin kontrol/denetim fonksiyonudur. “Yönetim” kavramının kendi içinde yaşadığı gelişim ve değişim sürecinin yanında “Denetim” kavramı da kendi çerçevesini oluşturma ve daha somut bir kimliğe bürünme adına çok önemli mesafeler almıştır.

Yönetimin kendisi dahi ancak bundan 20. Yüzyıl ortalarında, “patron” kimliğinden sıyrılıp bir bilim olarak literatürdeki yerini almaya başlamışken, yönetimin fonksiyonlarından herhangi birisine ayrı bir kişilik kazandırmak, sistematize etmek ve ardından “yönetici” kimliğinden ayırmak ne kadar mümkün ve etkin olabilirdi! Ancak, “yönetim” kavramını patron kavramından ayrı bir olguya dönüştüren dinamik her neyse, benzer bir ivme ile “denetim” kavramını da ayrı bir olguya dönüştürme gayretini sürdürmektedir. Denetim ve yönetim kavramlarının ortak paydalarını ve sınırlarını doğru anlamak, bu alandaki güncel bilgiyi yakalamak, yaşamak ve ondan yararlanmak için, bu olgulaştırma süreçleri asla suni süreçler olarak görülmemeli, bu süreci doğuran, işleten ve yönlendiren iç-dış dinamikler çok iyi irdelenmelidir.

Bilişim, iletişim, üretim teknolojilerinde çok önemli değişiklikler yaşandı. Pazarlama, karar alma, performans ölçümü metodolojileri yepyeni boyutlar kazandı. Tüm bunlar ve daha sayılabilecek onlarca etken sayesinde organizasyon yapıları ve ihtiyaçları da doğal olarak değişti. Bilgi ve verilerin boyutu tahmin edilemez seviyelere ulaştı, bilgiye ulaşmak hiç olmadığı kadar kolaylaştı, karar alırken saniyeler önemli hale geldi. Öyle ki, riskin kaynağı ve ne zaman ortaya çıkacağı eskisi kadar net değil artık. Bu değişikliklerin getirdikleriyle birlikte, bir çok enstrüman ve müzisyenin dahil olduğu bir orkestrayı, büyük bir dikkatle koordine eden yöneticiler, kontrol ve denetime ayrı bir değer vermek zorunda kaldılar. Kendi sorumluluklarında olan kontrol fonksiyonunu yerine getirmek için fazladan kaynağa ihtiyaç olacağı da açıktı. Işte bu aşamada, denetim için ayrı bir sistemin varlığına ihtiyaç duyuldu. Denetime daha az zaman ayırarak, denetim sisteminden gelen sinyallere göre yönetim davranışlarını belirlemek daha efektif bir yönetim tarzi ortaya çıkarabilecekti.

Diğer taraftan, kurum içerisinde, denetim fonksiyonu için yetki ve sorumluluk alan yöneticiler, verdikleri sinyallerin diğer yöneticilerin davranışları üzerindeki etkinliğini gördükçe, bu gücün daha da somutlaşması, olgusal bir çerçevede sistematikleşmesi için kazanımlar elde etmeyi tercih ettiler. Bu ilk zamanlar bir yol ayrımı değildi elbette, ancak zaman içinde ortaya çıkan yapı, bu tercihi “yöneticilik” ya da “denetçilik” arasında bir tercihe, bir yol ayrımına dönüştürdü. Günümüzde ise “denetçilik”, yol ayrımının da ötesinde bir kariyer tercihi olarak yönetici adaylarının önünde durmakta, daha yolun başında karar verilmesini gerektirecek kadar somut bir yapıya kavuşmaktadır.

Her iki açıdan da bakıldığında bu ayrışma daha çok doğal bir süreç olarak görülebilmektedir. Denetim ve yönetim fonksiyonlarının sorumlularının bu ayrışma sürecini gözardı etmeksizin kendi faaliyet alanlarını ve yetkilerini belirlemeleri ve kabullenmeleri, organizasyonların geleceği adına büyük öneme sahiptir. Kurumun menfaatleri açısından, yönetim ve denetim fonksiyonları arsındaki koordinasyonun önemi bu ilişkinin ortaya konulmasıyla çok daha iyi anlaşılabilmektedir.

Bir kavram için çok kısa sayılacak bir sure once birbirinden ayrışmaya başlayan bu iki kavramın, bir kısım karışıklıklara, yanlış anlamalara, farklı cevaplar verilebilen soruların ortaya çıkmasına neden olmaları da elbetteki muhtemeldir. Örnek olarak şu sorular ilk etapta düşünülebilir; Denetim hangi yönetim kademesine karşı sorumlu olacaktır? Yönetimin risk alma kararları hangi düzeyde denetime tabi olacaktır? Yöneticilerin kısa dönem performans hedefleri için denetim bir engel midir? Denetim faaliyetlerini kim denetleyecektir? Denetim raporlarının yönetim tarafından gereği kadar dikkate alınması nasıl sağlanacaktır?

Aynı organizasyon içinde yer alıyor olmanın ötesinde, aynı fonksiyonel kökten türemiş olmaları bu iki fonksiyonu yerine getirenlerin hiç unutmamaları gereken bir belirleyicidir. Bunlar, amaç ve hedefleri belki de bir organizasyon içinde en fazla örtüşebilen yapılardır. Ayrıca, yönetimin, bir yol gösterici, işaret, özet bilgi, uyarıcı ve güvence olarak yararlanabileceği, denetim bulgularına olan doğrudan ihtiyacı kadar, denetimin de kendi faaliyetlerini doğru ve etkin bir biçimde planlayabilmek için yönetimin hedef, strateji, düşünce ve değerlendirmelerine ve yine hiyerarşik olarak yönetimin desteklerine, diğer hiçbir organizasyon üyesinin olmadığı kadar ihtiyacı vardır.

Serkan GÜL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder