27 Eylül 2016 Salı

Kara Para Aklama Yöntemleri

1.Şirinler (Smurfing) Yöntemi
Şirinler yöntemi büyük tutarlı yasadışı fonların, dikkat çekmemek ve resmi raporlama eşiklerinden kaçınmak amacıyla çok sayıda kişi adına açılmış hesaplara bölünerek yatırılması. Örneğin 20 kişi bir bankaya veya farklı şubelerine 8000 dolar yatırsa, günde 160000 dolar, on günde 1600000 dolar yatırılmış olur. Aynı işlem aynı kişiler tarafından bir başka bankaya da yapılsa bunun anlamı 10 günde 3200000 dolarlık bir tutarın nakit bildirim zorunluluğu olmadan bankaya yatırılmış olması demektir.
2. Parçalama (Structuring) Yöntemi
Eldeki fonu küçük miktarlara bölüp bankaya yatıracak kadar çok sayıda kişiyi (şirinleri) bulmak her
zaman mümkün olmayabiliyor. Bu durumda insan sayısı yerine işlem sayısını artırmak suretiyle bildirimden kaçınma yolu tercih ediliyor.
Örneğin 1,5 milyon dolarlık bir tutar, ortalama 7 bin dolarlık 200'den fazla transfer işlemi yapılmak suretiyle aklanabiliyor.
3. Off-Shore Merkezleri (Kıyı Bankacılığı)
Vergi cennetleri, özellikle kıyı bankacılığı ve paravan şirketler vasıtasıyla kara para aklamanın kolay olduğu ve kullanıldığı yerlerdir.
4. Paravan-Hayali Şirketler
Herhangi bir ticaret veya imalat faaliyetinde bulunmayan ve genellikle sınır-ötesi merkezlerde kurulan şirketler. Göstermelik şirketlerden farklı profil oluşturuyor. Göstermelik şirketlerde aklama amacı olmakla birlikte yasal bir faaliyet ve bir işyeri söz konusudur. Oysa paravan şirketler sadece kağıt üzerinde bulunuyor. Kurulmalarındaki amaç ayrıştırma aşamasında fon transferlerinin bu şirketler üzerinden geçirilmesi yoluyla inceleme sürecinde iz sürmeyi zorlaştırmaktır.
 5. Oto Finans Borç Yöntemi(Loan-Back)
Bu yöntemde off-shore merkezlerde mevcut finans kurumları vasıtasıyla, buralara ulaştırılan kara para sahibine kredi olarak geri dönmektedir. Örnek olarak şu şekilde açıklayabiliriz:
Kara para aklayacak kişi off-shore merkezine gider ve kara parayı burada faaliyet gösteren A bankasına yatırır (daha sonra bu parayı bir başka ülkedeki B bankasına da aktarabilir). Daha sonra kendi ülkesindeki C bankasına başvurarak A veya B bankasındaki hesabını teminat göstermek suretiyle kredi talebinde bulunur. C bankası da bu krediyi kendisine verir. Aldığı kredi ile istediği yatırımı yapar. Kredisini C bankasına geri ödemez. C bankası da bu kişinin teminat gösterdiği A bankasındaki parasını haczeder. Böylece bu kişinin kara parası otel veya herhangi bir yatırım olarak aklanmış olur.
6. Döviz Büroları
Birçok ülkede bulunan ve nakit ağırlıklı çalışan bu kurumların suiistimale açık yönleri bulunuyor. Bu kurumlar vasıtasıyla paranın değişimi nedeniyle gelirin kaynağından bir ölçüde uzaklaştırılması sağlanabiliyor. Küçük banknotlar büyüklere veya eldeki para birimleri diğer para birimlerine çevrilebiliyor. Böylece finansal sisteme entegre edilmesi kolaylaşabiliyor.
7. Diğer Aklama Yöntemleri
Diğer aklama yöntemleri arasında Kumarhaneler, 900?lü telefon hatları, talih oyunlarından kazanılan ikramiyeler, internet bankacılığı, tarihi eser kaçakçılığı, bağış toplamak, karaborsa yöntemleri yer almaktadır.
Ersin Uslu, www.komtas.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder