27 Eylül 2016 Salı

Uluslararası Denetim Standartları Nedir?

Uluslararası İç Denetim Enstitüsü ve Standartların Kısa Tarihçesi...
Uluslararası Standartlar Nasıl Oluşturuluyor?
Standartlar ve Mesleki Uygulamalar Arasındaki İlişkinin Kısa Bir İfadesi...

Uluslararası İç Denetim Enstitüsü ve Standartlar
Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından yapılan gözden geçirme çalışmaları sonucunda, Uluslararası İç Denetim Meslekî Uygulama Standartları (Standartlar), çeyrek yüzyıl önceki ilk yayımından sonra 2003 yılında ikinci büyük değişikliğe uğramıştır. 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren bütün IIA üyeleri ve Uluslararası iç Denetçiler (CIA) için zorunlu kılavuz hâline gelen yeni Standartlar, ?Uygulama Önerileri? ile birlikte ?Meslekî Uygulama Çerçevesi? oluşturulması açısından en önemli kaynak hâline gelmiştir.

Standartlar Nasıl Oluşturuluyor

Standartların geliştirilmesi ve yayınlanması devamlı bir süreçtir. IIA İç Denetim Standartları Kurulu, Standartları yayınlamadan önce çok geniş katılımlı bir istişare ve tartışma faaliyeti yürütmektedir. Bu çalışma, metin taslağı sürecinde, dünya çapında bir yorum talep etme faaliyetini de içermektedir. Bütün metin taslakları, hem IIA'nin tüm üye kuruluşlarına gönderilmekte hem de IIA'nin internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Standartlar ve Mesleki Uygulamalar

Standartlar, daha geniş bir kavram olan Meslekı Uygulama Çerçevesinin bir parçasıdır. Mesleki Uygulama çerçevesi, İç denetimin tanımını, Etik Kuralları'nı, Standartları ve diğer kılavuzluk bilgilerini içerir. Standartların nasıl uygulanacağı, IIA Mesleki Konular Komitesi tarafından yayınlanan Uygulama Önerilerinde ifade edilmiş olup ilerleyen bölümlerde açıklanmıştır. Ayrıca Standartlar içerisinde geçmekte olan bir kısım terimlerin özel anlamları Terimler Sözlüğünde verilmiştir. Standartların, dikkate alınması gereken hususların tümünü kapsamak gibi bir amacı yoktur; Standartlar, dikkate alınması gereken bir tavsiyeler demetinden ibaret olup uygulanmaları zorunlu değildir.

USTATLAR.NET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder